Search This Blog

This is Halloween -aka: 10 Halloween movies-



This blog is for everyone if you want to read on other language you have google translate up!

Noć veštica je veliki deo svetske kulture, mnogima je baš ovaj praznik najveseliji u godini Moj stav o ovom prazniku je gorko-sladak. Evo i zašto mislim da je tamo glde se već godinama slavi uredu, tradicija ništa čudno, volela bih da dođe kod nas ali na jedan suptilan način. Naime kostimiranje po klubovima i šatro „slavimo noć veštica“ je nešto što ja svakako ne volim, i smatram da takve osobe više pucaju na to „hajde da obajvimo na instagram i budmo cool“ nego što stvarno žele da se zabave. Noć veštica je praznik koji dolazi iz Irske, naime Irci (ili ti Kleti kako su se tada zvali) slavili su novu godinu 1. Novembra, a noć pre nje obeležavali su praznik Samhain, i verovali da se tada duhovi mrtvih vraćaju an zemlju te na njoj prave probleme, zato su Kltatski sveštenici gradili ogromne lomače kako bi spalili useve i životinje kao žrtve kletskim božanstvima tokom tih proslava nosili su kostime. 
Način na koji ja obeležavam ovaj „praznik“ je sa malo dekoracije kuće, i obavezno nekim filmom koji bi se uklopio uz temu, kao neko ko nije ljubitelj horora ovo mi dođe kao dan kada odgledam po neki horor film, danas za vas imam 10 koje preporučujem ako odlučite da na isti način kao ja provedete to veče, moram da napomenem da ovo nije top 10 već samo 10 filmova jer smatram da kada preporučujem  ne treba da lista, tako da idu hronološki od najstarijeg do „najnovijeg“, takođe ovo je bazirano samo na mom mišljenju jer nije kritika već preporuka pa uživajte


1. The Exorcist (1973)
Rotten tomatoes: 86 % (8/10)
IMDB: 8/10
Uloge: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair
Režija: William Friedkin
Misteriozna stvorje obuzelo je tinejdžerku, očajna majka traži pomoć dva sveštenika da joj spasu kćerku


Gledala sam ovaj film još kao devojčica i uvek ali uvek je u meni izazivao ježenje (ne ono pozitivno), priznajem prošlo je dosta vremena od kada nisam pustila ovaj film. Smatra se da je “Isterivač đavola” otvorio vrata psiholoških horora i da je jedan od najjezivijih ikada snimljen. Uzevši u obzir da je godina ’73 imao je jako dobre efekte. Ovo je film za one sa malo jačim želucem dakle ako samo hoćete malo da se zastrašite preskočite ga nije lagan potreban je focus da bi se gledao, ali obiluje fantastičnom glumom, i ispunjava ono što se od horora traži-da se treseš kada završiš gledanje.



 2. The Rocky Horror Picture Show (1975)

Rotten tomatoes: 80% (6,8/10)
IMDB: 7,4/10
Uloge: Tim Curry, Susan Sarandon, Barry Bostwick
Režija: Jim Sharman
Nedavno veren par se nađe na izolovanom prostoru gde mora da uputi poziv bizarnoj rezidenciji dr. Frenka N Fulera



Ovaj film nije horror ni najmanje, naprotiv ovaj film odiše srećom i veseljem, ne ne šalim se. Smatrala sam da treba staviti jedan film i onima koji se plaše horora a hoće nešto što se ukapa. Ovaj film u vreme kada je izdat nije bio dobro prihvaćen jer je otvorio mnoge tabu teme ali danas 40 godina kasnije smatra se kultnim klasikom. Mislim da je ovo nešto što bi svima leglo odiše fenomnalnom muzikom, mnogo smeha, a mnogo tema odrađenih na jedan humorističan način. Već je antologijska scena kada Tim Kuri izađe u halterima i peva “Sweet transvestite” (ostaviću dole da poslušate), mislim ko je inače smeo da pominje transvestite pre 40 godina, ali pravi umetnik ne mari za vreme. Rekoh već soundtrack je vanvremenski od čuvenog “Time warp”-a do moje omiljene “Touch-a, touch-a touch me” sve je savršeno odrađeno, velika preporuka za ovaj vilm ako ne za Halloween, onda kada god možete.




3. The Omen (1976)

Rotten tomatoes: 86% (7,2/10)
IMDB: 7,6/10
Uloge: Gregory Peck, Lee Remick, Harvey Stephens
Režija: Richard Donner

Misteriozne smrt okružuju američkog ambasadora. Može li dete koje odgaja zaista biti anti-hrist? Sin samog đavola?


Sa jednog lepog i veselog filma na jedan blago rečeno zastrašujući. Omen je jedan od filmova koji su mi ostali urezani u sećanju još od najranijeg detinjstva i jasno sam mogla da se setim dosta scena kada samga pre par godina ponovo pustila, dakle svaka cast reditelju jer uspeo je da napravi film koji će se meni kao detetu urezati u pamćenje toliko dobro da ga se mnogo godina kasnije setim. Sam film ne obiluje toliko strašnim scenama (tipa zombiji, veštice…) ali ulazi u potsvest i tera te da se pitaš da li nešto što je paranormalno postoji. Blago rečeno jezivo deluje na psihu. Ovaj film trebate da pogledate ukoliko ste  neko kome ne dopiru te stvari do mozga,i može da odvoji realnost od filma, ukoliko ste labilni i skloni tome da o nečemu mislite non stop, preskočite ga, jer zasita je težak.



4. Carrie (1976)

Rotten tomatoes: 92% (8,4 /10)
IMDB: 7,4/10
Uloge: Sissy Spacek, Piper Laurie, Amy Irving
Režija: Brian De Palma

Keri Vajt je 17-ogodišnja stiljiva devojčica koja živi sa opsesivno religijskom majkom koja je maltretira, ona ima moć telekineze koja se potpuno razvije tokom maturkse večeri.


O ovom filmu neću mnogo da dužim, imate detaljnu analizu OVDE. Ovo je film rađen po romanu “kralja horora” Stipena Kinga, kultni klasik koji je Sis Spejk vinuo u zvezde, film koji do danas odolvea vremenu. Ovo je odličan film ukoliko želite malo više mentalne igre, manje strašnih scena, nije moj omiljeni Kingov, ali svako fantastičan.


5. The Shining (1980)

Rotten tomatoes: 91% (8,5 /10)
IMDB: 8,4/10
Uloge: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd
Režija: Stanley Kubrick

Porodica provodi zimu u izolovanom hotelu, gde su prisutni zli duhovi pod čiji uticaj polako padaju.



Ovo mora da je moj omiljeni film sa cele liste, nikada nisam imala prilike da malo bolje ulazim u analizu “Isijavanja” ali ako bih tražila jednu reč da opišem film rekla bih-legendarno. Sve je toliko..ne mi nemamo dobu reč iskoristiću pozajmicu iz engleskog “iconic” . Od reditelja (molim lepo Stleni je jedan jedini) do pisca cele priče (ponovo roman Stipena Kinga) do Džeka Niklsona. Film čije su replike citirane godinama nakon njegovog postojanja, film koji je toliko dobro urađen, koji toliko ostavlja pečat u industriji….savršen film. Meni lično film nije strašan ali delom morate da shvatite da ja samtram da je Džek iz mlađih dana jedan od najboljih frajera ikada, pa to možda delom doprinosi celokupnom utisku.Sve je do detalja razrađeno, glumci na nivou žao mi je što se klinac koji je glumio Denija više ne bavi glumom, dete je brutalno, Džek bez greške. Film koji vredi pogledati ne samo za noć veštica već bilo kad postoje stvari iz raznih oblasti života koje se smatraju “lektirom” Isijavanje je definition lektira u oblasti filma. 


6. Misery (1990)

Rotten tomatoes: 89% (7,5 /10)
IMDB: 7,8/10
Uloge: James Caan, Kathy Bates, Richard Farnsworth
Režija: Rob Reiner

Par dana nakon što je spašen iz automobilke nesreće od strane bizaren sestre koje se predstavlja kao njegov fan broj 1, poznati autor počinje da sumnja u mentalno zdravlje svog spasioca.


Za razliku od Carrie i The shinnig koje su kao i misery dela Sipena Kinga, Misery je možda čak i najstrašnije delo na realnom nivou. I ako zvanično horor pre bih ga definisala kao triler jer umesto straniš scena imate dozu naptosti. Ono što Misery izdvaja od svih filmova sa ove liste je aspekt realnosti, oba Kingova dela koje sam ovde navela koliko god da te zaplaše znaš negde u sebi da su gotovo nemoguća da se dese u realnom životu, ali Misery je priča o opsesivnom fanu (mene taj glavni lik Paul asocira na Džordža R R Martina jer kako je krenuo da ubija likove naćiće se neka luda Eni i za njega) koji ne može da se pomiri sa tim da lik koji voli umire. Nešto što bi se moglo desiti u realnom svetu, i to ga čini daleko jezivijim od njegovih predhodnika. Ovaj film je težak i smatram da je za određenu vrstu ljudi nećete da vrištite gledjući ga lai mislićete o njemu duuugo nakon završetka. Kejti Bejts je briljirala u ulozi Eni , donelo joj je oskara za najbolju glumicu.


7. The Silence of the Lambs (1991)

Rotten tomatoes: 95% (8,5 /10)
IMDB: 8,6/10
Uloge: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Lawrence A. Bonney
Režija: Jonathan Demme

Mlada kadetkinja fbi-ja mora da istraži slučaj manipulativnog ubice, za to joj je potrebna pomoć drugog serijskog ubice koji je jeo svoje žrtve. 


Već dobro poznata priča o dr. Hanibalu Lektoru,čoveku brilijntnog uma ali sklonom katastrofalim zločinima koji postaje neočekivano asistent budućeg FBI agenta Klaris Starling. Film je obeležio Entonija Hopkinsa kao glumca donevši mu oskara za manje od 16 minuta pojavljivanja na filmu. Ovo je film tipa Misery, samo sa dosta…gadnijim scenama, smatra se da je horror po muzici koja ga prati, i par scena koje su zaista grozne, ali gneralno je triler. Ovaj film ima nešto mirno u svojoj radnji samo pominjanje Jaganjaca koje je Klaris pokušala da sapsi ako mala, i klanje istih daje metaforu koja obležava samog boga i nevinost koja je uništena. Poput isijavanja smatram da je i ovo film koji stoji kao “lektira” nešto što svako treba da pogleda, a gde bolji izgovor da pustite nego za noć veštica.


8. Dracula (1992)

Rotten tomatoes: 79% (6,6 /10)
IMDB: 7,5/10
Uloge: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins,
Keanu Reeves
Režija: Francis Ford Coppola

Vampir dolazi u Englesku kako bi posetio verenicu svog posetioca i doveo je u svoju zemlju.



Ok ovaj i sledeći film su veelika preporuka za žensku populaciju jer zaista imate u čemu da uživate. Film legendarnog reditelja Frensisa Forda Kopole, koji pamtim još od malih nogu i obožavam do dana danjašnjeg. Do sada nisam imala film na ovoj listi koji je pravi horror, evo film akoji otelovljuje šta je pravi horror, i ako sam rekla da bi se mogao dopasti ženskom delu (neke vole Rivsa, ja pak nisam ja da mi Oldman mi je slaba tačka, bila bih Viona priznajem inače film je stariji od mene ali zanemarimo to), priznajem da ima scene koje su mi “sledile krv u žilama”. Smatram da se odlično ukapa u temu  noći vešitca, upalite sveće, ugasite svetla dekorišete prostoriju i neka rolerkoster počne. Postoji drugi film “Dracula Untold” (i taj trailer ću ostaviti dole) ali uz sve simpatije prema Luku Evansu, nije on meni ništa lego da priznam.



9. Interview with the Vampire (1994)

Rotten tomatoes: 61% (5,9 /10)
IMDB: 7,6/10
Uloge: Brad Pitt, Tom Cruise, Antonio Banderas
Režija: Neil Jordan

Vampir priča svoju epsku priču o ljubavi, izdaji, samoći i gladi


Ovo je bio moj prošlogodišnji izbor za Halloween, i nisam se pokajala ni trenutka. smatram da je ovaj film jako taktički i dobro odrađen i da obiluje sjajnim performasima.  Jedna priča koja ima u sebi mističnost a opet nosi de ja vu za nekim prošlim vremenima, koja su prelepo prikazana. inače ne volim Toma Kruza ali duugo vremena mi je nakon ovog  Lestad bio omiljeni filmski negativac jer prosto je postao lik koga voliš da mrziš.  Tada devojčica Kristin Danst dala je performans svoje karijere u vidu male Kaludije koja zauvek živi u telu devojčice i bori se sa tim. Ovajfilm bi mogao savršeno da se uklopi u temu noći veštica tim pre jer je radnja smeštena u Nju Orliansu “gradu veštica”. Ne mogu da kažem da je strašan ali i da nije ni malo nekako je prava mera za ovakvo veče. Sve preporuke.



10. The Ring (2002)

Rotten tomatoes: 72% (6,6 /10)
IMDB: 7,1/10
Uloge: Naomi Watts, Martin Henderson, Brian Cox
Režija: Gore Verbinski

Novinarka istražuje misterioznu video trkau koja je dovela do smrti svakog koji ju je gledao nedelju dana nakon gledanja.


Ok ima zanmljive priče o meni i ovom filmu. Priča ide na Maltu 2006. gde dvanaestogodišnja ja provodim dane na odmoru uživajući u sncu i toj zemlji, negde usputno pomenula sam ja ujaku i ujni da ja obožavam horore (naravno ni jedan nisam pogledala ali ja sam nustrašiva niko mi ništa ne može), i pitaju men ujak i ujna da li sam gledala The Ring, ja kažem da nisam ali da bih volela, oni objasne da ima devojčica u beloj haljini ali ništa ih ja nisam razumela. Sednemo mi da gledamo…brate mili, nedelju dana nakon tog filma ja čekam da me Samara pozove, da me ubije…Do dana današnjeg ne postoji film koji je mene toliko plaši kao ovaj film, psihološki horror koji toliko uspeva da ureže svaku scenu u glavu, da doživiš priču tolkiko lično evo naježila sam se dok sam kucala. Sve one predhodne sam gledala bez imalo stresa straha, ovaj me nesumnjivo plaši. Dakle ako hoćete da se istresete iz… ovo je idealan film za vas, ja nemam petlju da ga gledam. Za egzibicioniste preporučujem originalnu japansku verziju Ring (1988) čula sam da je ovaj američki komedija naspram tog.


Pre nego što završim želim da vam preporučim još dva filma sa strane, jedan je Psiho Alfreda Hičkoka, koji je lektira takođe u svehi horora (više o njemu  OVDE) i Phantom of the opera ali ne onaj u kome će te da izbalavite za Džerardom Batlerom kako valja već onaj iz 1925, nemi film, nije toliko strašan ali to su neki počeci samog filma i horora kao žanra smatram da bi vam bilo zanimljivo da pogledate (možete više o njemu da pročitate OVDE)


To je sve za danas moji siroti đavoli, nadam se de će te ovaj  Halloween provesti zanimljivo, o filmu koji sam ja izabrala za Halloween ove godine pisaću u posebnom postu 


With love.
S.

1 коментара:

  1. Od muža sam se razdvojila prije tri godine. Među nama nije bilo komunikacije. Obitelji i prijatelji su me savjetovali da zaboravim na brak i da nastavim dalje u životu. Nisam se htjela udati za nekog drugog jer duboko u sebi još uvijek volim svog muža. Toliko sam patila od boli i zbunjenosti da sam na internetu pročitala preporuku o tome kako je dr. Alaba ponovno spojio razoreni brak uz pomoć svojih duhovnih moći. Neprestano sam čitala toliko svjedočanstava o tome kako je pomogao stati na kraj razvodu i vratiti bivše voljene ljude i moja vjera se obnovila. Trebala bih odmah kontaktirati dr. Alabu nekoliko minuta kasnije, on mi je odgovorio i dao upute što da radim, nakon što sam dva dana nakon rituala ispunila traženi uvjet, čarolija mi je promijenila život oko mog muža da me više od toga ne kontaktira. Dvije godine su me zvale usred noći plačući i ispričavajući se da je to djelo demona, pa se i dalje čudim ovom čudu pa mu opraštam. Sada je moj brak u ravnoteži. Ritual Dralaba je odlično funkcionirao i brak jači nego prije, i ništa nas opet ne može razdvojiti. Posjetio sam toliko stranica da sam tražio pomoć, bilo je beznadno dok se nisam povezao s Dralabom, pravim čovjekom koji mi je pomogao da oporavim svoj razoreni brak ako imaš sličan problem u braku, želiš da te muž ili žena opet vole . , Imate nekoga koga volite i želite da vas on ili ona voli zauzvrat, imate izazov u svom životu, predložak čarolije dr. Alabe je rješenje i odgovor na vaš problem, whatsapp/viber s njegovim telefonskim brojem: +1(425) 477-2744, Kontaktirajte ga već danas slanjem e-pošte na dralaba3000@gmail.com Ne dopustite da vam netko oduzme supružnika.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor