Search This Blog

❤ Movie challenge ❤


Hej vi siroti đavoli, dakle danas radim nešto sasvim novo, što nikada nisam opre pisala niti radila. Naime protekli mesec sam pala u neku vrstu depresije, o tome više u mesečnoj šolji kakaa koja ide sledeće nedelje, da se vratim na objašnjenje, naime tokom proteklog meseca odgledala sam samo jedan film. Znam ne zvuči toliko strašno ali jeste, naprosto nisam imala inspiraciju da gledam bilo šta. Zato sada želim da postavim sebi izazov, kako bih odgledala kvalitetne naslove tokom meseca koji sledi. Odlučila sam  se da idem sa oskarom nagrađivanim naslovima, pa tako imam 6 kategorije (najbolji film, najbolji reditelj, najbolji glumac i glumica i najbolji sporedni glumac i glumica) po pet filmova od kojih u svakoj kategoriji moram da ogledam barem jedan od pet koje sam izabrala sa tim da se ponovljeni film ne računa (npr. devojka od milion dolara se računa samo kao jedna kategorija idalje moram da odgledam još pet, ne računa se kao četri filma jer je dobila za film, glumicu, reditelja, i sporednog glumca).
Želim da pozovem sve moje koleginice ili obične čitateljke koje se nađu ovde ako žele da rade isto što i ja, voljna sam da vidim (ne mora ovako neka bude i neki hibrid mojeg izazova, kako vam odgovara). Dakle dole u komentarima napišite šta mislite o flmovima koje sam odabrala (koje ste gledali) a negde u ovo vreme u aprilu dobićete kritike za sve filmove koje sam gledala i saznaćete za koje sam se odlučila :). Filmove koje sam gledala se ne računaju a njih možeter pogledati OVDE jer tu „skladišim“ sve koje sam gledala. Takođe pošto ću jedan od pet da ogledam u svkaoj kategoriji, naredni mesec dodavaću jedan novi na ostalih četri. Poželite mi sreću ;)




Najbolji film:
Odabrala sam pet koja su potpuno različita, nadam se da meću pogrešiti:
1. Gone with the Wind (1939)
Obožavam Vivijen Li, i dosta znam o ovom filmu međutim uvek tražim razlog da ga ne odlgedam jer traje predugo, sada kada radim ovo, možda konačno nađem razlog (i vreme) da sednem i odgledam. Film tkaođe ima oskara za najbolji film, režiju i sporednu glumicu i glavnu glumicu.



2. An American in Paris (1951)
Volim mjuzikle i za mene Džin Keli je bog mjuzikla. Dopada mi se koncept ovog filma (stranac, boem u Parizu+’50e ) i zato sam izabrala da bude ovde.

3. Driving Miss Daisy (1989)
Čula sam da je ovaj film, jedan od onih koji ti prosto legnu i da svima može da se dopadne, kada sam pročitala plot filma i meni se pirča dopala, pa bi moglo da bude zanimljivo. Inače osim što je film dobio oskara i Džesika Tandi je angrađena statuom za najbolju glumicu i time postala najstarija dobitnica u ovoj kategoriji.


4. Braveheart (1995)
Sada malo varam, zapravo sećam se ovog filma iz detinjstva (scena gde Mel Gipson sahrnjuje ženu koju je voleo bez sanduka mi je onako urezana ostala). Ali praktično ga se upošte ne sećam, pa sam smatrala da ako poželim mogla bi da obnovim gradivo.


5. Slumdog Millionaire (20007)
Želim da nateram sebe da pogledam ovo, jer me žestoko odbija. Znam da je priča fascinantna, znam da je Deni Bojl dobar reditelj, ali ima nešto što me tera da ga ne gledam, ali smatram da treba zato evo ga ovde. Deni Bojl je za ovaj film dobio i oskara za režiju.


Najbolji reditelj:
Izabrala sam filmove iz različitih perioda za koje mislim da su zanimljivi ili sam prosto radoznala da ih vidim
1. Michael Curtiz „Casablanca“  (1942)
Moja baka obožava ovaj film, ja sam par puta počinjala da ga gledam ali nikada nisam završila. Znam da ima legendarni status i da je jedan od najcitiranijih filmova i došao je red da se pogleda. Između ostalog film je osvojio i oskara za najbolji film.


2.  David Lean „Lawrence of Arabia“ (1962)
Piter O Tul dobio je status seks simbola ovim filmom i ne mogu da ne budem radoznala da ga pogledam. I ovaj film takođe ima i oskara za najbolji film, ali moralo je da se podeli 


3. Ron Howard "A Beautiful Mind" (2001)
I ovaj film sam odgledala jednom do pola i opet stala i nikako da završim, znam da je ovo možda po pitnaju tehnike glume, najbolja Razlova uloga i zaista smatram da moram da ga završim.


4. Ang Lee "Life of Pi" (2012)
Ovaj film sam izabrala, da bih razuverila sebe, jer sam gledajući trailer odgovorno tvrdila da ne zaslužuje oskara za režiju koji je dobio i da je trebalo da ode Tarantinu za Đanga :D


5. Alfonso Cuaron "Gravity" (2013)
Ne volim  svemir i sav taj džez ali Alfonso je neko koga je kritika mnogo nahvalila, pa možda uspe.A sa druge strane imam strah od visine pa će biti zanimljivo


Najbolji glumac:
Bilo je zaista dosta koje sam želela da pogledam, ovih pet mi se čine kao neki najbolji izbor
1. James Stewart „The Philadelphia Story“ (1940)
Obožavam Ketin Hepburn a ovaj film ni nekako uvek izmakne za gledanje, došao je red da se konačno odgleda.


2. Laurence Olivier „ Hamlet“  (1948)
Moram da priznam da nikada nisam bila Šekspir devojka (ja sam uvek više bila Baron tip, malo , pobunjenički) dok nisam gledala Olivijerove filmove poput Otela i Ričarda III. Od tada čitam i volim Šekspira (manje-više, Romeo i Julija idalje nisu moja šolja čaja) Međutim nikada nisam stigla da gledam Hamleta (generalno ja sam i akd čitam više Otelo devojka) ali Ovlivije zna da napravi Šekspira bolje od samog Šekspira tako da dajem šansu. Film takođe ima nagradu za najbolji film.


3. Marlon Brando „On the Waterfront“ (1954)
Pre svega ako postoje dva čoveka čijim sam likom i delom opsednuta to su Marlon Brando i Pol Njumen. Pre svega ovde govorimo o Marlonu Brandu, gledala sam dosta filmova sa njim ali ovaj nikada i želim da ga pogledam jer smatram da je Branod najbolji glumac u istoriji. Inače film je osvojio i oskara za najbolji film, najbolju sporednu glumicu (Eva Marie Saint) i najboljeg reditelja (Elia Kazan)


4.Tom Hanks „Philadelphia“ (1993)
Sve je u znaku Filadelfije ovaj put. Šalim se, zapravo kažu da je ovo jedna od najnetipičnijih Henksovih uloga ali i želim da proverim da li je zaista bio bolji od Nisona u „Šeindlerovoj listi“.



5. Jean Dujardin „The Artist“ (2011)
Znam da je film obeležio čitavu 2011-u i sviđa mi se koncept koji je Mišel Azavijusius osmislio. Žan Dižarden je jako prijatan za gledanje sa klasičnim francuskim izgledom, moglo bi da mi se svidi. Između ostalog ima i oskara za najbolji film i reditelja.


Najbolja glumica:
1. Claudette Colbert „It Happened One Night“ (1934)
I za ovaj film sam čula da je prelep, i da je jedna od najlepših ljubavnih priča. Platonski sam zaljubljena u Klakra Gejbla pa možda bude dobro. Pored ostlaih nagrada osvojio je i oskara za najbolji film i reditelja (Frank Capra)


2. Patricia Neal „ Hud“ (1963)
Samo zato što smatram da je ovo najbolje izdanje Pola Njumena stavljam ovaj film. Dopada mi se koncept i to je samo plus, ali pre svega Njumen, rekoh već obožavam ga. Film je takođe izmešu ostalih osovjio i nagradu za najboljeg sporednog glumca koju je odneo Melvyn Douglas.


3. Liza Minnelli „Cabaret“ (1972)
Film nikada nisam pogledala, ali soundtrack znam napamet, pa rekoh da kompletiram. Pre svega moja baka obožava Lajzu i ljubav prema njoj je delimično prenela i na mene. A onda i to što želim da vidim to svetsko čudo od Džoela Greja koje je pobedilo Al Pacina u ulozi života. 


4. Faye Dunaway „ Network“ (1976)
Nikada nisam bila nešto zainteresovana da pogledam ovaj film, dok nisam slušala priču o Christine Chubbuck, novinarki koja se ubila usred žive emisije. Sad ovaj film nije o njoj ali je inspirisan tim događajem, pa  me je zaintrigirao.  Film je takođe osvojio oskara za najboljeg glumca (Peter Finch) i najbolju sporednu glumicu (Beatrice Straight).


5. Emma Thompson „Howards End“ (1992)
Treiler za ovaj film me je oduševio, i zato sam ga stavila ovde. Obožavam Emu Tompson prvenstveno kao jednnu ženu sa fantastičnim stavovima onda i kao velikog glumca. 


Najbolji sporedni glumac:
1. Frank Sinatra  „From Here to Eternity“ (1953)
Ovaj klasik je već jako dugo jedan od najbitnijih za pogledati na mojoj watchlisti ali nikoo se neda. Obožavam Frnka i dopada mi se trailer filma. Film je takođe osovjio i oskare za najbolji film, najboljeg reditelja (Fred Zinnemann), i najbolju sporednu glumicu (Donna Reed).



2. Jason Robards „Julia“ (1977) 
Nikada mi ne bi pao napamet ovaj film da nisam videla inserte sa YT klipa jedan momak što pravi (pogledajte ovde, divno radi videe može da vas inspiriše da pogledate neki film, baš lepe kadrove izdvoji). Onda sam sela pročitala plot i dopalo mi se, zato evo ga ovde. Film tkaođe ima oskara  za najbolju sporednu glumicu (Vanessa Redgrave)


3. Robin Williams „Good Will Hunting“ (1997)
Želim da pogledam ovaj film, jer kažu da Vilijams ima sličnu ulogu kao u „Društvu mrtvih pesnika“ što je meni jedan od najomiljenijih filmova.Ne volim Bena Afleka, ali Met Dejmon ima veću ulogu od njega pa može da bude ok.


4.Javier Bardem „No Country for Old Men“ (2007)
Samo po klipovima iz filma znam da je Bardem obeležio filmsku industiju ovom ulogom. Itan i Džoel Koen su majtori svog zanata, ti ljudi znaju šta znači napisati scenario zato sam i izabrala ovaj film. Film ima oskare i za najbolji film i najbolje reditelje (reditelja ali pošto su njih dvoje onda možina).


5. Christopher Plummer „Beginners“ (2011)
Svaki put ranije kada sam listala koji bi film mogla da gledam iz kategorije sporednih glumaca, ovaj bih automatski preskakala jer nisam videla razlog da gledam Palmera. Sad kada sam pročitala listu uloga shvatila sam da baš i nemam razlog Palmera da gledam ali Mekgrgor je već druga priča :)


Najbolja sporedna glumica:
1. Katina Paxinou „For Whom the Bell Tolls“ (1943)
Nije mi do glumice koja je osvojila za film više do toga što obožavam ovaj Hemingvejev roman i što obožavam Ingrid Brgman.


2.Rita Moreno „West Side Story“ (1961)
I ovaj soundtrack znam napamet (gotovo sve pesme iz filma), čak koreografiju za Ameriku znam napamet jer sam je kao devojčica učila, i bila opčinjena Ritom Morenom, ali film nikada nisam sela da odgledam, sad je prilika. Film je dobio oskar ai za najbolji film Najbolji reditelj/i (Robert Wise i  Jerome Robbins) i najbolji sporedni glumac (George Chakiris).


3. Olympia Dukakis „Moonstruck“ (1987)
Stavila sam ovaj film jer mislim da bi moglo nešto laganije da mi prija. Podseća me na nešto što bi moglo da me baci u de ja vu za vremenom koje je bilo pre mog rođenja. Film je nagrađen i oskarom za najbolju glavnu glumicu (Cher).

4. Whoopi Goldberg  “Ghost“ (1990)
Ja sam jedina koja nije gledala romantični klasik, zato sam morala da ga stavim kao podstrek da treba da odgledam. Nekako za mene je Svejzi uvek bio Džoni ali moglo bi da mi se dopadne. 


5. Lupita Nyong'o „12 Years a Slave“ (2013)
Nije do Lupite, nije do toga što je bio najbolji film 2013-e, nije do toga što je priča sama po sebi teška, iskreno-do Majkla je. Volim Fesbendera i želim da vidim šta  je napravio sa ovim filmom. 


To je sve dragi moji za ovaj post. Kako vam se doapda ideja? Ako mislite da ne valja slobodno pišite ne ljutim se ili bilo koje promene koje želite da uvedem. Takođe sugestiej po pitanju filma su dobrodošle.

With love S.

10 коментара:

  1. Odlična ideja! Mogla bih i ja sebi zadati nešto slično jer mi je odavno želja da odgledam neke klasike.
    Obavezno pogledaj ''Prohujalo'' i ''Kazablanku.''
    I meni je malo trebalo da uđem in the mood za Bogijev klasik, ali nakon prvih taktova ''As Time Goes By'' prosto sam se izgubila.. A tu je i ova kultna rečenica:
    https://youtu.be/Qa8d-jwFwds

    Gledala sam ''Hrabro srce'' i plakala kao kiša.. Draža mi je Filadelfija Džimija Stjuarta od one Toma Henksa, mada neosporno je da druga nosi veliku dramsku dubinu.
    Milioner je OK. ''Blistavi um'' je fantastičan. ''Hamlet'' s Olivijeom je po meni jedna od najboljih adaptacija tog komada.
    E da Gejbl i Klodet su me slatko nasmejali.
    ''12 godina ropstva'' je odličan ali dosta težak, zato sam ga gledala samo jednom.
    U planu su mi Lorens i ''West Side Story'', a ''Life of Pi'' je mene uvek intrigirao ali nikad dovoljno da ga odgledam.

    Moram mu pružiti priliku.

    Svaka čast na izboru filmova :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Ja sam tražila neki dobar način da odgledam kvaltietne naslove a ja najbolje funskcionišem kad postavim sebi cilj :)
      Obožavam tu rečenicu iz filma kao i onu "He's looking at you kid" moam da gledam Kazablanku obavezno :)
      Hrabro srce moram da vidim jer duugo je prošlo i ne sećam se filma
      Pogledaj WSS ovo se smatra najtežom filmskom koreografijom ikada https://www.youtube.com/watch?v=Qy6wo2wpT2k ima prelepu muziku

      Избриши
  2. Super izazov i odličan izbor, što se svega tiče.
    Ja imam problem kada su u pitanju te kategorije da nikada u trenutku mogu da se setim ko je najbolji ili da izaberem uopšte.
    Većinu sam gledala, sem West Side Story, koji me neobično privlači da ga odgledam, gledala sam trejler pre neko veče, još ti pišeš, mora da je znak. :D
    Pokušaću da napišem post, ali mi baš treba vremena da razmislim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super jedva čekam da čitam :)
      WSS ja nikad nisam gledala ali muziku iz filma obožavam i koreografije zato znam da je dobar, a ceo život sma htela da izgledam kao Rita Moreno iz tog filma i moram da konačno pogledam film :)

      Избриши
  3. Odlična ideja, super izazov i fantastičan odavir filmova. :)))
    Mislim da svi imamo, mi movie/books-zaluđenici, liste ovog tipa, neke klasike za koje nas je sramota što nikako da odgledamo :(, a uvek odlažemo za neki period sa više slobodnog vremena. Treba se odlučiti i zacrtati, tako da pozdravljam poduhvat, a i mene si inspirisala.
    Postoji određen broj kultnih filmova, uloga, režisera, na koje već godinama planiram da bacim oko, a ne stižem...
    Od ovih sa tvoje liste, otprilike više od polovine sam gledala i mogu ti reći da zaista ne možeš omanuti, za koji god se odlučila. Svi su u određenom smislu najviši domet svog žanra i epohe. :)))

    Izdvojila bih "Prohujalo sa vihorom" - posebno volim, film kao i knjigu, to je jedan od najdražih filmova moje mame i odrasla sam uz njega, kao i "Ben Hur"...zanimljivo, iako traju po tri sata i napamet znam svaku sekvencu, uvek odgledam u celini i ne bude mi dosadno.

    Ni ja nisam gledala "Gravity", "12 Years a slave", "Cabaret", "Life of Pi" (mada jesam mnoge druge Lijeve i među omiljenim mi je režiserima)...
    "Moonstruck" je odličan film, baš sam ga nedavno preporučila Ivani na njenom blogu, Šer je sjajna, a i muzika, retro-atmosfera, meni baš prijalo.
    "Good Will Hunting" sam gledala više puta, sad mi je malo i dosadan, ali je film generalno dobar, Robinova uloga jeste slična donekle kao u "Društvu mrtvih pesnika", standardno zasenio čak i glavne likove.
    "Ghost" mi je uvek potresan, plus što volim Demi i Patrika.
    I meni su u planu "Artist" i "Filadelfija".
    "West Side Story" nikako da pogledam od početka do kraja, uvek mi je u liniji sa "American Graffitti" i "Midnight Cowboy", valjda zbog epohe, ne znam zašto...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Imam mnogo tih stvari koje nikako da pogledam, uvek nađem nešto preče, odgledala sam takve gluposti da me sramota što neke od ovih nisam :)
      ja Prohujalo sa vihorom imam u lap topu već više od godinu-dve i nikako ne stižem da ga pogledam (valjda beše on traje preko 3 sata ili tako nešto), sve mi se nešto ispreči. Ali moram obavezno.
      Za Moonstruck nikad nisam očekivala da bi mogao da mi se svidi, jer kao nikad nisam bila neki Šer fan ali sad mu dajem šansu definitivno :)
      Artist i mene intrigira jer je valjda 11 oskara pokupio i sve moguće nagrade a sam trailer je interesantan pa videću i to a 12years slave izbegavam jer sam čula da je jako potresan i da treba psihički se spremiti (i Đango ima tu tematiku, ali to je Tarantino pa nekako ima dozu sarkazma) :)

      Избриши
    2. Hvala tebi na uvek dobrim predlozima!:)

      Mogu ti reći da je u "Prohujalo sa vihorom" kasting toliko savršen da, kada sam kasnije pročitala roman, nisam mogla da zamislim drugačije Skarlet i Reta.
      "
      Volim Šer kao vokal, a bogami je i vrlo dobra glumica. "Moonstruck" je baš fina drama sa pozitivnom porukom, a preporučujem ti (ako nisi već gledala) "Mermaids" - ona igra majku Vinone Rajder i (tada male) Kristine Riči, mnogo lep filmić za opuštanje, muzika i moda divne, prilično duhovito...
      Isti slučaj, od skorijih Oskarom nagrađenih filmova mnogo toga nisam još odgledala, a takođe pomalo zazirem od tih naglašeno teških, mora da mi baš dođe trenutak.

      Избриши
    3. Nisam još gledala Mermaids
      I ja isto moram sebe da psihički pripremim na teške filmove, zato sam dugo izbegavala Šeindlerovu listu, treba da naiđe pravi momenat za to :D

      Избриши
  4. E da pošto voliš Ketrin Hepburn preporučujem ''Bringin Up Baby'' i ''Guess Who's Coming To Dinner.''
    Oba su odlična!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. za Guess Who't coming to dinner sam čula i pogledaću obavezno oba dva, obožavam Ketrin :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor