Search This Blog

💟From filmography: Michael Fassbender & Carey Mulligan💟


Kada sam u prethodnoj rubrici „Iz filmografije“ birala glumce čije filmove želim da vam predstavim, birala sam „legendarne“ glumce, čije su karijere već uveliko ostvarene i čije iskustvo govori za sebe. U ovom postu fokusirala sam se na „novu generaciju“ glumaca i mogu slobodno da kažem da što su D.D.L i Džulijen Mur bili za svoju kategoriju glumaca, to su Majkl i Keri za svoju.  Koje filmove sam izabrala iz filmografija ova dva neverovatna glumca čitajte u nastavku.
Let's go 😉





💙Michael Fassbender💙

Prvi put sam Majkla Fesbendera zapazila baš zahvaljujući glumici o kojoj pišem u ovom postu –Keri Muligan, prvo sam „otkrila“ nju onda kada sam našla film „Shame“  (o kome ću pisati na kraju ovog posta) u kojem je on glavna uloga gledala sam njega. I odmah sam ga zavolela. Majkl Fesbender je daleko više od lepog lica (a realno je više nego prijatan za gledanje), on je čovek koji ulogama prilazi hladno a daje svoj makimum. Kada te obučava Entoni Hopkins, a Tom Hardi kaže da si bio najbolji glumac u glumačkoj školi, to zaista znači nešto. Tako i Fesbender usvajajući prepoznatljive karateristike svog mentora, a opet oživljavajući likove na svoj način, glumi izvanredno. Ne postoji granica za to šta on može da igra, on se hvata za likove za koje niko ne očekuje da će ih igrati, i daje sebi kreativnu slobodu. Samim tim bilo mi je teško da izvučem (samo) pet filma iz njegove filmografije jer on briljira u bukvalno svakoj ulozi. Mogu slobodno da kažem da je po meni najbolji glumac svoje generacije. Ovo je moj izbor iz njegove filmografije.



💙1.Hunger (2008)💙

O filmu „Glad“ pisala sam vam u postu OVDE. Ovo je prva saradnja Fesbendera i reditelja Stiva Makvina. Priča prati irskog republikanca Bobija Sendsa koji  vodi zatvorenike severno irskog zatvora u štrajk glađu. Fesbender, anoreksično mršav i moćan u intenzivno emotivnoj glumi bez gotovo progovorene reči, debituje kao glavna uloga na maestralan način, pokazujući još tada da je pred njim blistava karijera. Više puta sam napominjala, ali nije na odmet još jednom reći da je ovo jako težak film, pun potresih scena ako niste psihički spremni ili jaki definitivno preskočite inače je dobar film.



💙2. X-Men: First Class (2011)Days of Future Past (2014)Apocalypse (2016)💙

Pomenuti Fesbendera a ne pomenuti ulogu za koju se slobodno može reći da ga je digla u svetske zvezde je nemoguće. Erik/Magneto je Fesbenderovo nasleđe od Iana Mekelena koji igra stariju veziju ovog lika. Samo što verovali ili ne Majkl ga igra mnogo bolje. Biću iskrena sa vama kada kažem da sam bila skepitk po pitanju X-Men-a, ali rešila sam da ipak pogledam jer The Avengers sam gledala kao skeptik i na kraju ih obožavala zašto da ne i ovo. Mogu da vam kažem da Majklu ni jedna glumica ne stoji dobro kao Džejms Mekavoj (😂), to je filmska hemija i ako se radi o dva strejt muškarca (Džejms je njegov najbolji prijatelj i van kamera). Njegov Erik je obojen sa toliko nijansi on nije ni heroj ni negaticvac. Fesbender je izgradio savršen lik a da pri tom nije ostao nepovezan sa Mekelenovom verzijom. Čak i u Apokalipsi koja je jako slaba (prva dva dela razbijaju) on je ostao kao najsvetilja tačka i jedini koji ima hvale kritičara, izvanredno odigrana uloga.



💙3. Jane Eyre (2011)💙

U filmskoj adaptaciji romana Šarlot Bronte, Majkl igra Edvarda Ročestera. I mada je u knjizi opisan kao neatraktivan muškarac, činjenica da je Fesbender kompletno suprotno, nije smetala da on prenese Ročesterov duh. On ovde igra uz Miu Vasilovsku koju ja inače ne volim ali je ona zaista idealna Džejn Ejr. Divna adaptacija,  vredna gledanja, u kojoj nema dileme Fesbender (još jednom) briljira.



💙4. 12 Years a Slave (2013)💙

12 godina ropstva je film koji je Majklu Fesbenderu doneo njegovu prvu nominaciju za Oskara (pobedio ga je izvanredni Džared Leto). Recenziju filma sam pisala OVDE, pa tu možete čitati detaljnije. U ovom ostvarenju Stiva Makvina Fesbender igra orkutnog i religioznog vlasnika plantaže, Edvina Epsa. U jednoj od najtežih uloga u životu Fesbender je uspeo da prenese jednog zaluđenog čoveka. Pojedine scene su bile bolne za gledanje, ali sve u ime sjajnog perfomansa.



💙5. Macbeth (2015)💙

Kada gledate film u kome najlepši muškarac na svetu igra uz najlepšu ženu na svetu zaista nije bitno šta igraju. Ali kada igraju velikog Šekspira –to je još bolje. U adaptaciji čuvene Šekspirove tragedije Majkl Fesbender igra uz Merion Kotijar koja igra ledi Magbet. Mračan i tragičan film, ispunjen lepotom koja se probija kroz šatore u bojna polja, je film koji sigruno želite da pogledate.




💜Carey Mulligan💜

Ako izuzmem Kejt Vinslet, mogu slobodno da kažem da je Keri Muligan moja omiljena britanska glumica nove generacije. Isprva kada sam je videla na posteru za „Velikog Getsbija“ mi se nije dopala, međutim ipak sam rešila da pronađem neki njen film i naišla sam na film „Shame“. Nakon filma „Shame“ sam je obožavala. Volim je više od njenih filmskih sestara Rozmund Pajk i Keire Najtli. Ona je rođena za uloge dama. Čak i kada je njen lik potpuno suprotno ona zadržava to damsko držanje. Idealna za uloge u kostimiranim dramama, verovatno glumica sa najlepšom bojom glasa u govoru. Ne posotoji uloga koju je ona odigrala a da se meni glumački nije dopala. Ona ima gospodsko držanje, veoma jasan pravac u izvođenju. Zaista divna glumica. Znam da je mnogima njeno ime strano te je ovo  savršena prilika da se upoznate sa filmografijom ove divne glumice. Evo šta sam ja izabrala😉.



💜1.An Education (2009)💜

Ovaj film sam pre par dana gledala prvi put i idalje sam pod utiskom. Prelep je. Keri ovde igra učenicu Dženi koja tokom ’60ih godina prošlog veka sanja o Parizu, voli francusku muziku i sprema se za upis na Oksford. Ona upoznaje mladog čoveka Dejvida (Piter Sasgard) i polako se upušta u romansu. Pisaću već u filmovima februara o ovom filmu. Zaista film stvoren za sanjare i kao što sam rekla u svom postu o Oskaru jeste zaslužila Oskara za ovu ulogu, magična je zaista magična.



💜2. Never Let Me Go (2010)💜

"Never let me go" je prvi (i do danas poslednji) film uz koji sam ja plakala kao kiša. Onda znate da se radi o jako emotivnom i teškom filmu. Naime u adaptaciji Kerinog omiljenog romana ona igra Kejti H. devojčicu koja raste u internatu, ima prijatelje Tomija (Endru Garfild) i Rut (Keira Natli). Ali Kejti kao i ostala deca nije obično dete, ona je dete koje ima razlog postojanja i misiju koju mora da izvrši. Film koji više nikada verovatno gledat neću jer je toliko težak. Sama Keira Najtli je pristala da ga radi samo zbog svoje najbolje prijateljice –Keri. Ako ste emotivno nestabili preskočite jer ovo je film koji će vam naterati suze na oči, jako potresan i težak film.



💜3. The Great Gatsby (2013)💜

U adaptaciji čuvenog romana Frencisa Skota Ficdžeralda, Keri oživljva jednu od najomraženijih junakinja u književnosti –Dejzi Bjuken. Mada mi se adaptacija Ficdžeraldovog romana nije posebno dopala, ne mogu da poreknem da je Keri bila divna Dejzi (ona Leonardo Dikaprio a posebno Džoel Edžeron su odličan izbor za uloge koje su igrali), od načina na koji su je stilizovali do njene hemije kako sa Leonardom Dikapriom tako i sa Džoelom Edžerotnom. Nije najbolji film na svetu ali ona je prelepa i divno je iznela performans.



💜4. Inside Llewyn Davis (2013)💜

O ovom filmu pisala sam vam u postu OVDE. Keri ovde igra „prijateljicu“ Luina Dejvisa, koja isprva deluje kao da je ona upravu a onda se pokazuje suprotno. Verovatno najmračniji lik koji je Muligan odigrala i mada je nisam volela u filmu ne mogu da poreknem da je njen performans bio sjajan.



💜5. Far from the Madding Crowd (2015)💜

U adaptaciji Tomasa Hardija, Keri Muligan igra Batšibu Everdin. Maldu i ponosnu vlasnicu imanja koje joj je ostalo u nasleđe. Ona je rastrzana emocionalno između tri muškarca, od kojih je svaki istovremeno pravi i pogrešan izbor. Kako sam čitala ovaj roman mogu da kažem da je izabrana prava glumica za ovu ulogu, niko kao Keri nije mogao da donese Batšibin duh. Fantastičan perfomans, pisala sam o ovom filmu i filmovima januara OVDE.


Sada na kraju vreme je da pomenem i njihov zajednički film.

Shame (2011)

Njihova saradnja koju su ostvarili u erotskoj drami Stiva Makvina je zaista rezultirala sjanim završetkom. Keri i Majkl igraju brata i sestru Sisi i Bendona. Brendon je zavisnik o seksu koga potajno privlači njegova rođena sestra. I ako slovi za erotsku dramu, ovo je film o zavisnosti i mada će ženski deo neminovno uživati gledajući Fesbendera, morate imati na umu šta je suština filma i šta je Mekvin bez mnogo reči usepo da prikaže. Volela bih da ih gledam zajedno još koji put, mislim da su dobra kombinacija i da odlično prijanjaju jedno uz drugo, što se u ovom film i pokazalo.



To je sve za ovaj post. Koje filmove ovih ljudi vi volite? Da li imate neki sa moje liste koji želite da dodate na vašu watclist-u? Sve što vam je na umu pišite mi dole.😉

Hvala na čitanju,
With love, S.

3 коментара:

  1. Kao i uvek, odlična rubrika i dobar izbor glumaca, uloga, preporuka.:)
    Fasbendera (sa "A" - ovo "Fesbender" baš bode uši i oči) sam relativno skoro otkrila i oduševljava me, slažem se da je verovatno u pitanju najbolji glumac svoje generacije i poslednjih par decenija. Sa liste sam gledala samo "Džejn Ejr" i "Magbeta", oduševio me, a ostale filmove koje si navela već dugo imam u planu i dobro se sećam tvojih prikaza koji su me i zainteresovali za njih.:)
    Keri stalno pominješ, pa ne sumnjam da je sjajna - još uvek je nisam nigde gledala, ali svaki od filmova sa spiska deluje interesantno i jedva čekam da se upoznam sa njenom glumom.
    Hvala na odličnom tekstu, po običaju. Baš volim ovu rubriku!:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno drago mi je da ti se dopalo :)
      Ja često grešim u izgovoru nekad kažem a nekad e izvinjavam se :D
      Koji og Majklov film da pogledaš oduševićeš se zaista mestralan glumac :)
      Kod Keri obavezno gledaj "An Education" veruj mi ti si bila prva osoba na koju sam pomislila dok sam ga gledala jer i ako je radnja većinom u Londonu ima duh Pariza a sama Dženi (koja planira da studira književnost i voli Pariz) me podseća na tebe, obavezno gledaj taj :)

      Избриши
  2. Ispade da kod njega s tvoje liste nisam gledala "Hunger". Što se Keri tiče gledala sam samo "Getsbija" i "Never Let Me Go" koji je inače i prvi film uz kom sam plakala kao kiša, zato sam ga samo jednom i gledala.
    "Shame" je "Shame" 'nuff said.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor